Smaczna i zdrowa oliwa

O tym, że oliwa z oliwek jest naprawdę bogata w wiele substancji odżywczych wiadomo od dawna. To naprawdę bardzo popularny produkt, jednak tak naprawdę niewiele osób wie, że oliwa ma aż tak szerokie spektrum działania. Przede wszystkim znana jest jako doskonały dodatek w kuchni. Można na niej smażyć, dodawać ją do sałatek, jako baza do sosu, czy też dodawać do samych, pokrojonych warzyw. Jednak to nie koniec jej wykorzystania. Oczywiście oprócz tego, że jest wykorzystywać w kuchni można ją także wykorzystywać jako naturalny kosmetyk. Dzięki temu, że jest tak tłusta potrafi w kilka chwil nawilżyć suchą skórę na ciele oraz szybko nawilży suche i łamliwe włosy. Szybka i efektowna regeneracja jest gwarantowana.

Skąd pochodzą zdrowotne właściwości oliwy?

Czemu oliwa z oliwek zawdzięcza swoje właściwości? Przede wszystkim oliwa z oliwek jest bogata z jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które maja dobroczynny wpływ na organizm człowieka. To właśnie dzięki temu oliwa jest zdrowa. Stosowanie oliwy potrafi między innymi obniżyć wysoki poziom cholesterolu, który jak wiadomo wpływ bardzo niekorzystnie na organizm. Obniżenie cholesterolu LDL, to nie jedyna właściwości, ponieważ oliwa z oliwek potrafi podnieść poziom cholesterolu HDL, czyli „dobrych” tłuszczy. Dlatego regularne stosowanie oliwy jest zaleca osobom, które cierpią właśnie na zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL. Jak więc widać, tak powszechnie znany produkt, który można znaleźć niemal w każdym sklepie naprawdę skutecznie potrafi pomagać i chronić. Jest wiele rodzajów oliwy, dlatego trzeba wiedzieć jaki rodzaj wybrać. Najlepiej jest wybierać tę z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma ona zuchowych najwięcej składników odżywczych. Dzięki temu możemy śmiało cieszyć się z jej wspaniałych właściwości. Na rynku jest wiele wariacji, jeżeli chodzi o nowe smaki oliwy. Jednak najlepiej na organizm będzie działała tradycyjna oliwa z pierwszego tłoczenia. Dlatego warto posiadać ją w swoi domu i często z niej korzystać. Zachowajmy więc zdrowie i dobry wygląd, a zadba o to najlepsza dla nas oliwa.

Dodaj komentarz